Du betaler aconto
Det fungerer sådan, at når man betaler forud for din elregning via aconto regning, så er denne forudbetaling baseret på adressens tidligere års forbrug i samme periode. Størrelsen af dette beløb afhænger altså af, hvor meget man estimerer, at du vil bruge i det igangværende kvartal/måned, samt hvor meget du har forbrugt i det forgangne kvartal/måned.
Derfor kan regningen varierer, selvom du bruger den samme kWh
Men selvom du har præcis det samme forbrug som ved sidste måned/år (uafhængigt af om du betaler månedligt eller kvartalvis), så kan din regning godt variere. Årsagen til dette er, at elprisen konstant varierer.
I Danmark køber og sælger vi el via den nordiske elbørs Nordpool Group og det store amerikanske børsselskab NASDAQ. El er således en børsvare på samme måde som andre produkter som fx korn, stål og olie. Råvaren er blot el.
Elmarkedet er et af verdens mest foranderlige markeder
Der kan opleves dramatiske prisudsving fra det ene øjeblik til det andet og fra dag til dag. Det kan gøre, at din elpris varierer og heraf også din regning, selvom dit forbrug måske er det samme som fx forbruget for sidste måned.
Nedenfor ses et eksempel på indkøbspriserne for el i april/maj måned 2021, hvor man tydeligt kan se de store udsving, som der kan forekomme. Når du har en variabel aftale, så varierer din forbrugspris efter nedenstående priser (Market data | Nord Pool).
Prisen du ser nedenfor i Euro/MWh. Den pris man typisk regner i er øre/kWh.
Elpriserne i Danmark er opdelt i DK1 og DK2 for henholdsvis vest og øst Danmark.
Elprisen er afhængig af udbud og efterspørgsel.
Elpriserne bliver fastlagt på børsen. Det er udbud og efterspørgsel, som har betydning for dette. El udbydes fx af danske, norske og svenske producenter. Det gælder alle former for forskellige energikilder fx kraftværker og vindmøller. Det er bl.a. herigennem, at vi i Velkommen køber certificeret grøn strøm til alle vores kunder.
Grunden til, at elmarkedet er et af verdens mest foranderlige markeder, er på grund af de mange faktorer, som påvirker elpriserne.
Vi nævner nogle af de væsentligste nedenfor her:
- Vind: I Danmark producerer vi meget strøm via vindmøller. Derfor vil elprisen ofte falde, når det blæser meget. Omvendt vil vindstille vejr få priserne til at stige.
- Vand: I Norge og Sverige produceres en stor del af strømmen fra vandkraftværker. Mængden af vand i de svenske og norske vandmagasiner påvirker derfor elpriserne i Danmark. Et tørt år vil få elpriserne til at stige, hvor overskud af vand omvendt typisk får prisen på el til at falde.
- Atomkraft: I Sverige produceres der også strøm på atomkraftværker. Hvis kapaciteten på disse værker ikke udnyttes fuldt ud, stiger elprisen.
- Forbrug og temperatur: Mange tænker måske ikke over det, men hård frost og sne får ofte elprisen til at stige, da det påvirker lednings- og kabelnetværket. Derfor er det helt normalt med højere elpriser om vinteren.
- Olie, kul, fragtrater og CO2-kvoter: Elprisen er afhængig af rigtig mange ting, samt andre markeder. Eksempelvis udviklingen af brændselspriserne på kul og olie, samt fragtrater og CO2-kvoter.
- Anden påvirkning: Hvis verdensøkonomien påvirkes, så påvirkes elprisen typisk også. Det kan fx være nyheder omkring krig, terror og naturkatastrofer, som kan have en påvirkning på dette.