Livet i havet er langt mere vigtigt for os her på landjorden, end de fleste går og tænker på. Blandt andet kommer omkring halvdelen af luftens ilt fra algerne i havet, og fangsten af fisk, skaldyr og blæksprutter giver mad på bordet for omkring tre milliarder mennesker. 
Temadagene er om ting du måske ikke vidste om havet - og hvorfor det har relevans for dig! 
Hvad skal du vide omkring temperaturstigningen?
Klimaforandringer er noget, der sker lige nu. Og det har store konsekvenser for vores verden.
Flere af de voldsomme naturkatastrofer, vi oplever, kan nu kobles direkte til en varmere verden. Kraftigt regnvejr, tørkehændelser, varmeekstremer og naturbrande er derfor noget, der vil fylde mere og mere.
Hvad sker der i Danmark?
I Danmark vil temperaturen fortsætte med at stige. Især i vintermånederne vil vi mærke en forskel, hvor sne og frost ofte vil blive erstattet af grå og våde dage.
Set over året vil vi få en del mere nedbør dog vil det om sommeren generelt være mere tørt.
Frem mod 2100 vil vores klima derfor nærme sig det sydfranske klima, som det er i dag.
For mange vil det nok opleves positivt med flere hedebølger og stranddage. Men ser man ud i verden, vil den stigende temperatur skabe store konsekvenser.
Områder, der i dag er tørre og varme, vil få tilbagevendende problemer som hedebølger og tørke. Flere egne af verden vil gradvist blive ubeboelige, hvilket vil medføre flere millioner klimaflygtninge.
Verden gennemgår en uset hurtig forandring i klimaet hvilket højst sandsynligt også skaber uventede konsekvenser.
Hvad skal du vide omkring at havisen smelter?
Der findes både is i havene og på land, og begge dele påvirkes af en varmere verden.
I takt med at temperaturen stiger, vil ismasserne, rundt om i verden, begynder at smelte og blive langt mindre i areal og volumen.
(Tag eksempelvis) Et eksempel på denne problemstilling er den arktiske havis, som mister 13 procent af sit areal hvert årti. Det er med til at accelerere jordens opvarmning.
Hvad sker der i Danmark?
Smeltet havis giver ikke havvandsstigninger, da havisen fylder i havene i forvejen. På lokalt niveau vil det derfor ikke have en stor betydning.
Den manglende arktiske havis vil dog accelerere den globale opvarmning. Og de dyr og økosystemer, der er afhængige af havis, vil få svære vilkår – eksempelvis sæler og isbjørne.
Når indlandsisen og gletsjere på land smelter, vil det derimod bidrage til havniveaustigninger, som påvirker Danmark direkte.
Hvad skal du vide omkring at havene stiger?
Verdens have er steget med mere end 20 centimeter siden år 1900. I samme periode er havniveauet i Danmark steget med cirka det samme.
Generelt stiger havene, fordi:
- Vand fylder mere, når det opvarmes – det kaldes for termisk udvidelse.
- Iskapperne i Arktis og Antarktis smelter.
- Alverdens gletsjere svinder år for år.
- Der bliver stadig mindre ferskvand tilbage på land.
Lige nu estimerer FN's klimapanel, at havene vil stige mellem 30 centimeter og 1 meter yderligere frem mod år 2100 – afhængigt af hvor hurtigt vi får reduceret vores udledninger.
Hvad sker der i Danmark?
Danmark er en kystnation med hele 8750 kilometer kystlinje. Mange byer ligger ud til havet, og derfor er det ekstra vigtigt at vores samfund indrettes til, at stormfloderne vil nå højere og højere.
Mange kommuner arbejder allerede nu med klimatilpasning – herunder kystbeskyttelse – og det kan ikke udelukkes, at vi i fremtiden må opgive lavtliggende områder til havet.
Flere steder ude i verden vil den stigende vandstand også føre til migration af millioner af mennesker frem mod år 2100, viser fremskrivninger. Hvor, de mennesker skal bo, kan påvirke dig og verden.
KILDE: https://nyheder.tv2.dk/2021-10-18-klimaoverblik
I næste artikel dykker vi ned i, hvordan vi påvirker kloden og vi ser på, hvad det betyder for et lille land som Danmark.
Læs næste artikel HAVET #2 Forureningen
Find direkte link her.




Find her gode råd til hvordan du kan skåne miljøet og din pengepung
I denne artikel dykker vi ned i nummer 1: Skift varmetype og Energistyrelsens Energimærke-beregner.