Livet i havet er langt mere vigtigt for os her på landjorden, end de fleste går og tænker på. Blandt andet kommer omkring halvdelen af luftens ilt fra algerne i havet, og fangsten af fisk, skaldyr og blæksprutter giver mad på bordet for omkring tre milliarder mennesker. 
Temadagene er om ting du måske ikke vidste om havet - og hvorfor det har relevans for dig! 
Hvad har olieproduktionen med klimaforandringerne at gøre?
5 % af verdens samlede olieproduktion blev i 2018 brugt til at producere 99% af al plastik. Dette er stigende, og hvis de nuværende tendenser fortsætter, kan plastindustrien i 2050 tegne sig for 20% af verdens samlede olieforbrug
PLASTIK SKRUER OP FOR KLIMAFORANDRINGERNE
Oliebaseret plastik kaldes også fossil plastik, og det er den plasttype, vi bedst kender fra vores hverdag.
Olie, der bliver i undergrunden, belaster ikke atmosfæren med drivhusgasser. Men når olie indgår i plastik, der ender som affald på et forbrændingsanlæg, bliver de kulstofforbindelser, der oprindelig var bundet i undergrunden, frigivet som ekstra CO2 til atmosfæren.
Som tidligere beskrevet så er det den øgede co2 udledning der bidrager til den globale opvarmning og dermed fursuring af verdenshavene.
Hvad gør vi for at mindske klimaforandringerne?
Svaret er: Vi udvikler!
Bioplast er eksempelvis et af de produkter der er udviklet for at mindske klimaforandringerne. Det er en plasttype, der er fremstillet af biologiske materialer som majs, sukkerrør, kartofler og halm i stedet for olie. Fordelen ved biobaseret plastik er, at planterne er med til at optage CO2 fra atmosfæren via deres naturlige fotosyntese.
Selvom biobaseret plastik udleder mindre CO2 til atmosfæren end fossil plastik, giver det stadig miljøproblemer. Hvis du taber en biobaseret plastikpose i naturen, forsvinder den ikke, for biobaseret plastik er ligesom fossil plastik ikke nødvendigvis bionedbrydeligt i naturen.
Flere steder i verden er der desuden mangel på fødevarer og landarealer, og derfor må vi overveje, om planter skal bruges i plastik eller som fødevarer. Og hvad med de arealer, som de planter, der bliver brugt til bioplast, bliver dyrket på, kan de i stedet bruges til fødevareproduktion eller vild natur? Noget plastik giver problemer i vores havmiljø, og andet bidrager til klimaforandringerne, men plastik kan også være svært at undvære, fordi det er en vigtig del af vores hverdag. Spørgsmålet er, hvordan vi kan bruge det uden at skade miljøet.
Kilder der er brugt til dette afsnit:
#BeatPlasticPollution This World Environment Day (unep.org) wwf_opdag_havet_undervisning.pdf (d1qkbvpvihpfr5.cloudfront.net)
wwf_opdag_havet_undervisning.pdf (d1qkbvpvihpfr5.cloudfront.net)
Plastikken har en stor påvirkning på klimaforandringerne
Hvorfor har plastikken så stor en påvirkning på klimaforandringerne?
Dette skyldes primært at der udledes drivhusgasser på hvert trin af plastikkens livscyklus.
Plastikkens livscyklus består af 4 trin:
1) Udvikling og transport af fossilt brændstof.
2) Raffinering og fremstilling af plastik.
3) Håndtering af plastaffald.
4) Plastiks vedvarende påvirkning, når det når vores oceaner, vandveje og landskaber.
MINDRE PLASTIK, SMARTERE PLASTIK OG MERE GENBRUG
Når plastik ender i havet, skaber det ikke kun problemer for dyrene - en del af de ressourcer, der indgår i plastikproduktionen, går også tabt.
I øjeblikket forbruger vi flere ressourcer, end jorden kan nå at genskabe, og samtidig går vi en fremtid i møde, hvor vi bliver flere og flere mennesker på jorden. Derfor er vi nødt til at reducere vores forbrug af plastik og andre ressourcer og sørge for, at de kan blive genbrugt og genanvendt.
Kilder der er brugt til dette afsnit:
Plastic & Climate: The Hidden Costs of a Plastic Planet - Center for International Environmental Law
wwf_opdag_havet_undervisning.pdf (d1qkbvpvihpfr5.cloudfront.net)
Svimlende 8 millioner tons plastik ender hvert år i verdenshavene
Kun 9% af alt plastaffald, der nogensinde er produceret, er blevet genbrugt. Omkring 12% er blevet forbrændt, mens resten er ophobet på lossepladser eller endt i naturen.
Hvad kan vi gøre for at mindste plastik i havene?
Der findes allerede mange løsninger, og flere vil komme til.
Vi kan for eksempel vælge plastikfri produkter, sortere vores affald til genanvendelse og sørge for, at det ikke ender i naturen.
Når man kigger på et kort, er det tydeligt at Danmarks havområder udgør en meget lille del af et globalt ocean, som forbinder alle jordens havområder.
Den plastik, der er i vores farvande, stammer ikke nødvendigvis fra Danmark, men kan være blevet transporteret flere tusinde kilometer med havstrømme. På samme måde kan en plastikflaske, som du taber i havet i Danmark, risikere at ende på Nordpolen.
Da plastik forurener på tværs af landegrænser, er det tydeligt at vi har brug for globale løsninger. Som forbrugere og vælgere har vi mulighed for at påvirke virksomheder og beslutningstagere, og derfor er vi nødt til at tage stilling til, hvad der skal ske med havets plastikproblemer fremover.
Kilder brugt til dette afsnit:
#BeatPlasticPollution This World Environment Day (unep.org) wwf_opdag_havet_undervisning.pdf (d1qkbvpvihpfr5.cloudfront.net)
Læs næste artikel HAVET #5 Overraskelsen
Find direkte link her.




